Az ISONZÓ MENTÉN...

 

Az Isonzóhoz legkönnyebben Ausztrián keresztül juthatunk el. Tarvisionál lehajtva az A2-es autópályáról, festői völgyben kanyargó úton jutunk el a Predel hágóra. Rövid ellenőrzés után Szlovénia földjére lépünk, ahol először a hágót lezáró erődítménnyel találkozunk.

     

Tovább ereszkedve a szerpentin úton, előtűnik a Kluzsje erőd.

     

Bovecs (Flits) után már az Isonzó (Szocsa) völgyében járunk. 1917 októberében innen indult az áttörés jobb szárnya. A hegyekkel övezett völgyben érjük el Kobaridot (Caporetto, Karfreit). Nagyon színvonalas és érdekes kiállítás mutatja be a 12. isonzó csata eseményeit, a harcolók felszerelési tárgyait.

     
Az Isonzó

 

     
A kobaridi múzeum

Néhány kilométerrel délebbre fekszik Tolmin (Tolmein) mely az OMM legfontosabb hídfőállása volt az Isonzó felső folyásánál. A környező csúcsok mind a harcok nyomait őrzik

     
  A tolmini völgy   A Peski csúcs  

Tovább haladunk délre a folyó szűk völgyében, míg végül Goriziánál (Görz) alacsonyabbak lesznek a hegyek és kinyílik a völgy. Nova Goriczától keletre magasodik a San Gabriele, mely a város eleste után a védelem legfontosabb bástyája volt.

   
Görz   A geschütz kaverna egykor és ma

Nova Goriczánál kelünk át a határon Goriziába. Itt érdemes megállni egy rövid pihenőre és a várhegyen meglátogatni az I. világháborús múzeumot. Nagyon szép a kiállítás.

   
A San Gabriele

A várostól délre, a Doberdó fensík lapos tömbje látszik. Legmagasabb pontján, a San Michelén emlékhely és emlékmúzeum emlékeztet az egykori borzalmakra.

   
Emlékhely a San Michelén

 

     
Az elesettek emlékműve egykor és ma

 

   
Kilátás a San Micheléről a Doberdóra

 

   
A 4-es honvédek emlékműve   Vérrel táplált mező   Házi múzeum San Martinnál